Arhivă

Festivalul Mozart, ediția a XXV-a, 4-11 decembrie 2015

Cluj, 31.12.2015

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

 

pentru noi, evenimentul major al anului 2015 a fost ediția cu numărul 25 a Festivalului Mozart, desfășurată între 4 și 11 decembrie. Am dorit ca această ediție jubiliară să se constituie într-un moment aparte, să fie o retrospectivă și în același timp o privire spre viitor. Am invitat astfel artiști îndrăgiți de public, personalități care de-a lungul anilor au dat strălucire festivalului nostru, alături de care au evoluat în premieră tineri muzicieni de mare valoare.

În concertul de deschidere, la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii Transilvania a revenit dirijorul Ferenc Gábor, însoțit de tânărul violoncelist german de origine română Valentin Răduțiu. A urmat Concursul de interpretare, dedicat Sonatelor pentru pian și vioară de Mozart. Cele 17 duo-uri înscrise în concurs au fost evaluate de un juriu condus de doamna Marialena Fernandes, profesor la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. Au mai făcut parte din juriu Ștefana Țițeica – Münchner Rundfunkorchester, Diana Moș – Universitatea Națională de Muzică București, Melinda Béres și Adriana Bera – Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Sorin Dogariu – Universitatea de Vest Timișoara și Nicolae Făgărășan – Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”. Laureații acestei ediții sunt Maria Marica și Cadmiel Boțac – Premiul I, Dan Iulian Druțac și Marcel Lazăr – Premiul II, Dora Lăpuște și Benjamin Dioszegi – Premiul III. Juriul a acordat un premiu special formației compuse din Paul Moldovan și Luca Pulbere, iar Premiul Rotary Visio, acordat celei mai tinere formații intrate în etapa a doua, dar nepremiate de juriu, a revenit duo-ului Estera Rácz – Ștefan Macovei. După încheierea concursului, doamna Marialena Fernandes a susținut timp de două zile cursuri de măiestrie pentru formații camerale.

Sâmbătă, 5 decembrie, copii, părinți și bunici au savurat împreună concertul pentru copii intitulat Invitație la dans, prezentat de doctoranda Dalma Kovács împreună cu echipa programului Do,Re,Mi,Start! Sala Studio a Academiei de Muzică s-a dovedit din nou neîncăpătoare.

Luni, 7 decembrie, a avut loc reîntâlnirea publicului clujean cu minunatul Cvartet Arcadia, iar marți, 8 decembrie, a avut loc un eveniment mult așteptat – revenirea pe scena festivalului a marelui artist Robert Levin, de data aceasta împreună cu soția sa, excelenta pianistă Ya-Fei Chuang. Robert Levin, aflat pentru a cincea oară la Cluj, a interpretat în deschiderea recitalului, în primă audiție românească, o piesă ce i-a fost dedicată de către compozitorul clujean Hans Peter Türk. Prima audiție mondială a acestei lucrări intitulate Träume, a avut loc la Boston, la Universitatea Harvard. Ziua de miercuri a fost rezervată cursurilor de măiestrie susținute de cei doi artiști, Robert Levin și Ya-Fei Chuang, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică.

Opera, genul atât de îndrăgit de Mozart, a revenit în programul festivalului după o absență de zece ani. Joi, 10 decembrie, a avut loc la Opera Maghiară spectacolul Nunta lui Figaro, în regia nonconformistă a budapestanului Péter Novák, avându-l ca oaspete, în rolul Contelui, pe baritonul Marian Pop, solist al Operei din Kassel – Germania.

Festivalul s-a încheiat cu un concert desfășurat cu casa închisă și lume în picioare. Orchestra Filarmonicii Transilvania a fost condusă de tânărul dirijor bucureștean Tiberiu Soare, iar soliști au fost din nou Robert Levin și Ya-Fei Chuang, în concertele pentru două piane de Mozart și Poulenc.

Făcând un bilanț al celor 25 de ediții, doresc să subliniez încă o dată ceea ce am spus în cuvântul de deschidere, și anume faptul că acest festival a rezistat tuturor dificultăților cu care s-a confruntat de-a lungul anilor, datorită în primul rând excelentei colaborări dintre cele trei instituții care îl organizează: Societatea Română Mozart, Filarmonica Transilvania și Academia de Muzică Gheorghe Dima. Faptul că anul acesta ni s-a alăturat și Opera Maghiară ne bucură și ne dă speranța că în anii care vin această prestigioasă instituție va fi un partener constant.

Autoritățile locale – Consiliul Județean, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca – au sprijinit financiar și această ediție a festivalului, fapt pentru care le suntem recunoscători. Sponsorii din acest an sunt: Editura Bärenreiter din Germania, Centrul Cultural German – Cluj, Compania Transilvană de Tipar, Clubul Rotary Visio Cluj-Napoca, Sucaria S.A., Florăria Doroty’s, Cofetăria Friandise, Hotel Opera Plaza. După încheierea festivalului am mai primit o sponsorizare de la Banca Transilvania. Tuturor le mulțumim din toată inima. Îi mulțumim de asemenea domnului Eugen Albu, directorul executiv al festivalului. Fără eforturile sale, această ediție nu ar fi putut avea loc.

În anul care se încheie am primit noi membri, cărora le urăm bun venit: Adina Miriam Bîrle, Debora Coalică, Giorgiana Maria Creța, David Csibi, Alexandra Grecu, Kovacs Csilla, Adrian-Nicu Lupu, Maria Lupu, Nagy Orsolya, Bianca Luiza Nica, Andrei Cristian Rus, Maria Iulia Rus, Diana Iulia Săsărman, Roxana Maria Seraz, Giulia Șandor, Cristina Șuteu, Marian Vlad Taldoș, Sebastian Emil Țună.

În 2016 se împlinesc 25 de ani de la înființarea Societății Române Mozart. Este prima Societate Mozart constituită într-o țară din fostul bloc comunist și una dintre cele mai active din întreaga lume. În aceste momente gândul nostru se îndreaptă din nou, cu respect și recunoștință, spre cel care a avut inițiativa creării ei și a Festivalului Mozart, profesorul Francisc László, de la a cărui trecere în neființă s-au împlinit în luna martie cinci ani. În 23 ianuarie 2016, în cadrul întâlnirii anuale a președinților societăților Mozart de la Salzburg, voi face o prezentare a celor mai importante realizări ale Societății noastre în acești 25 de ani, urmată de un scurt recital al pianistei Aurelia Vișovan, laureata cu premiul I la Concursul Mozart din 2007.

Cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Mozart va avea loc între 9 și 16 decembrie 2016. Concursul de interpretare se va desfăşura la secţiunea trio cu pian.

Consiliul de conducere a hotărât ca în 2016 cotizaţia membrilor SRM să rămână 50 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 25 de lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizația rămâne 25 USD sau 25 EURO.

Pentru a fi în permanență la curent cu activitățile noastre, vă invităm să consultaţi pagina noastră web: www.mozart-romania.ro

 

Vă doresc un an 2016 cu sănătate şi multă muzică de Mozart.

La mulţi ani!

 

 

Adriana Bera

preşedinte