Arhivă

Festivalul Mozart, ediţia a XII-a, 6-13 decembrie 2002

Cluj, 31.12. 2002

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

Scrisoarea din acest an trebuie să o încep cerându-mi scuze. Dintr-o eroare, pentru care îmi asum total responsabilitatea, anul acesta nu aţi primit prospectul festivalului nostru. Sper că veţi avea bunăvoinţa să mă scuzaţi şi că acest fapt nu va afecta ataşamentul pe care îl aveţi faţă de Societatea Română Mozart.

Organizarea festivalului a fost mult îngreunată de pierderea sălii de concert a Casei Universitarilor şi de un proiectat turneu al orchestrei Filarmonicii Transilvania, care ar fi avut loc în perioada festivalului. În cele din urmă acest turneu a fost contramandat iar sala de concert a intrat în reparaţii. Abia în septembrie am ştiut pe ce sală şi pe ce orchestră putem conta, astfel încât programul festivalului a fost definitivat cu mare întîrziere, faţă de alţi ani. Festivalul s-a desfăşurat între 6 şi 13 decembrie, în sălile Academiei de Muzică Gheorghe Dima, care s-au dovedit neincăpătoare pentru publicul foarte numeros. Au avut loc următoarele concerte: 6 decembrie, concert simfonic, dirijor Theo Wolters (Amsterdam), solist René Pagen (Amsterdam), 9 decembrie, recital de pian, solistă Cordelia Höfer (Salzburg), 10 decembrie, concert cameral susţinut de Ursula Philippi-orgă, Teodora Gheorghiu-soprană şi un ansamblu cameral condus de Melinda Béres, 12 decembrie, concert cameral susţinut de Münchner Klaviertrio, 13 decembrie, concert cameral, cvartetul Franz Schubert (Viena), 14 decembrie, concert simfonic, la pupitrul orchestrei Filarmonicii Transilvania s-a aflat Emil Simon, solişti, pianistul Ferenc Vizi (Paris) şi cântăreţii Teodora Gheorghiu, Iulia Merca, Marius Budoiu, Gheorghe Roşu. Programele concertelor au cuprins numai muzică de Mozart. În programul concertului de închidere am inclus „Lacrimosa” din Requiem, în memoria unuia dintre cei mai generoşi sponsori pe care i-am avut în decursul anilor, Dr. Joseph Busuttil, care s-a stins din viaţă în luna octombrie la New York. În zilele de 7 şi 8 decembrie s-a desfăşurat concursul de interpretare, anul acesta la disciplina pian. Juriul prezidat de pianista Cordelia Höfer din Salzburg, a decernat următoarele premii: I-Raluca Ciobanu, II-Péter Kolcsár, III-Cora Miron, premiul Covent Garden-Nicolae Mihăilă. Premiile I-III au fost însoţite  şi de partiturile sonatelor şi variaţiunilor pentru pian de Mozart în ediţia Neue Mozart Ausgabe, oferite de editura Bärenreiter. Toţi concurenţii admişi în etapa a doua au primit diplome de participare. În 11 decembrie a avut loc simpozionul cu tema Aspecte specifice ale genului concertant la Mozart. Au prezentat comunicări Pavel Puşcaş, Valentin Timaru, Francisc Lászlo, Ştefan Angi şi Adriana Bera. Cornistul René Pagen şi pianista Cordelia Höfer au susţinut cursuri de măiestrie, frecventate de un număr mare de studenţi şi elevi clujeni.

Întregul festival s-a desfăşurat, ca şi anul trecut, sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucureşti. În zilele de 12 şi 13 decembrie am fost onoraţi de prezenţa Excelenţei Sale Dr. Christian Zeileissen, ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti, care, cu acest prilej, a înmânat profesorului Francisc Lászlo, fondatorul şi preşedintele de onoare al Societăţii Române Mozart, Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Artă, înaltă distincţie acordată de guvernul austriac.

Festivalul a fost organizat, ca şi în ceilalţi ani, de către Societatea Română Mozart, Filarmonica Transilvania, Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj şi a fost susţinut financiar de următorii sponsori: Agroimperial, Almetal, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Bayerische Landesbank (München), Editura Bärenreiter (Kassel-Basel-London-New York-Prag), Dr. James Busuttil (Haga), Paula Busuttil (New York), Dunapack, Focul Imperial, Graform, Grandemar, Incitato, Klausenburger Keramikmanufaktur, Rondocarton, Sortilemn, Şemineu Construct, Wens Tour. Tuturor le aducem, şi pe această cale, calde mulţumiri. Totuşi, în ciuda generozităţii acestori sponsori, anul acesta am ajuns, pentru prima oară, să apelam la un împrumut, pentru a putea onora toate plăţile impuse de desfăşurarea festivalului.

În luna mai a acestui an, Societatea Română Mozart a oferit un premiu special, în valoare de un milion de lei, pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Mozart, la concursul care poartă acest nume, de la Târgovişte. Premiul a fost obţinut de Andrei Gologan, elev în clasa a doua, din Piatra Neamţ.

Anul acesta, pentru a doua oară consecutiv, s-a înregistrat o prezenţă românească la festivalul „toujour Mozart”, de data aceasta la Viena. Este vorba de cvartetul Allegria, din Cluj.

Bursa Sándor Végh pe anul 2001 a fost acordată clarinetistului Tibor Reman, student la Academia de Muzică din Cluj.

S-au înscris noi membri: Gabriel Banciu, Csákány Csilla, Csillag Orsólya, Czumbil Bernadette, Daniela Dimitriu, Fűlőp Mária, Florián Gergely,  Lokodi Noémi, Maria Lucaciu, Şerban Marcu, Tatiana Marcu, Mezei Zsuzsa, Horaţiu Miron, Mihaela Miron, Spitz Enikő, Szabo Mária.

Cotizaţia membrilor pe anul 2003 va fi de 150.000 de lei, pentru elevi, studenţi şi pensionari, 75.000 de lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizaţia rămâne 25 USD sau 25 Euro.

Ediţia a XIII-a a Festivalului Mozart va avea loc la Cluj, în perioada 5-12 decembrie 2003, avind ca temă Mozart şi Süßmayr. Concursul de interpretare se va desfăşura la disciplina duo vioară-pian. Vă aştept cu drag.

Cu cele mai bune gânduri,

Adriana Bera

preşedinte