Despre noi

Istoric

Societatea Română Mozart (SRM) a luat fiinţă în anul 1991 din iniţiativa muzicologului Francisc László. Este o societate nonprofit afiliată la Fundaţia Internaţională Mozarteum de la Salzburg şi are ca scop statutar cultivarea operei şi memoriei lui Mozart în România. Principala activitate prin care SRM realizează acest deziderat este organizarea, în fiecare an, a unui festival muzical internaţional, care se desfăşoară la Cluj-Napoca în preajma datei morţii marelui compozitor (5 decembrie 1791). Festivalul este organizat în parteneriat cu Filarmonica „Transilvania” şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Festivalul a fost mereu în atenţia unor reprezentanţe diplomatice de la Bucureşti, în mod special a Ambasadei Austriei, sub al cărei patronaj s-au desfăşurat ultimele ediţii, dar şi a ambasadelor Olandei, Cehiei, Suediei, aceasta fiind o dovadă în plus a importanţei festivalului, nu numai în plan cultural, ci şi în cel al relaţiilor internaţionale pe care le favorizează. Ca o recunoaştere a acestui fapt, la 13 decembrie 2002, Excelenţa Sa Dr. Christian Zeileissen, ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti, i-a înmânat profesorului Francisc László, fondatorul SRM, Crucea de Onoare pentru Artă şi Ştiinţă, înaltă distincţie acordată de preşedintele federal al Austriei.

În 2006, Anul Internaţional Mozart, festivalul clujean a însemnat o conectare la evenimentele culturale importante ale Europei, o benefică formă de integrare culturală.

Programele festivalului clujean cuprind concerte simfonice, concerte camerale, concursuri de interpretare, concursuri de muzicologie, simpozioane, conferinţe, cursuri de măiestrie, lansări de disc şi de carte.

  

Invitaţii festivalului

În ediţiile desfăşurate până acum, în care s-au interpretat peste 180 de lucrări mozartiene, aproximativ o treime din creaţia compozitorului, unele dintre acestea în primă audiţie în România. Festivalul s-a bucurat de prezenţa unor artişti de primă mărime, nume importante ale scenelor de concert din Europa şi SUA, printre care Robert D. Levin, Malcolm Bilson (SUA), Jaap Schröder (Olanda), Tamás Vásáry, György Vashegyi (Ungaria), Sheila Arnold, Dirk Schultheis, Münchner Klaviertrio, Ferenc Gábor (Germania), Cordelia Höfer, cvartetul Schubert (Austria), Mika Eichenholz, Cvartetul Lysell (Suedia). Alături de ei au apărut artişti români de prestigiu, ca dirijorii Horia Andreescu, Emil Simon, soliştii Dana Borşan, Viniciu Moroianu, Gabriel Croitoru, cvartetele Voces, Transilvan şi Ad Libitum, Romanian Piano Trio.

Tinerii laureaţi ai concursului de interpretare  care se desfăşoară în cadrul festivalului, au început să se afirme pe scene din ţară şi din străinătate, fiind la rândul lor invitaţi ai festivalului – cântăreţii Marius Budoiu, Iulia Merca, Cozmin Sime, cvartetul Arcadia.