Arhivă

Festivalul Mozart, ediţia a XVIII-a, 5-12 decembrie 2008

Cluj, 31.12.2008

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

Anul 2008 a marcat majoratul Festivalului Mozart – cea de a XVIII-a ediţe –,  aşa cum remarca cu umor unul din membrii noştri. Desfăşurată între 5 şi 12 decembrie, această ediţie a reunit o serie de tineri interpreţi, absolvenţi sau încă studenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, alături de nume de prestigiu ale scenelor de concert din ţară şi străinătate. În concertul de deschidere, susţinut de Corul şi Orchestra Filarmonicii „Transilvania” sub baheta dirijorului vienez Gottfried Rabl, s-a prezentat în primă audiţie clujeană Kyrie în re minor KV 341, marcând astfel ziua de 5 decembrie, data trecerii în nefiinţă a lui Mozart. Au urmat Simfonia concertantă pentru suflători şi orchestră, ale cărei  partituri solistice au fost redate de un tânăr şi foarte valoros cvartet de suflători: Adrian Cioban-oboi, Răzvan Poptean-clarinet, Gabriel Cupşa-corn, Dávid Máthe-fagot. Concertul s-a încheiat cu Simfonia 39 în Mi bemol major.

Concursul de interpretare a fost pentru a patra oară dedicat duo-urilor vioară-pian. S-au prezentat 21 de formaţii, reprezentând instituţii de învăţământ superior şi mediu din Cluj, Bucureşti şi Braşov. Juriul a fost prezidat de maestrul Emil Simon şi a cuprins reprezentanţi ai fiecărei instituţii: Vera Negrean, Mariana Suma, Mălina Dandara, Ecaterina Hanke, Anamaria Creţan. Au fost acordate următoarele premii: Premiul I – Paul Sîrbu şi Ioana Cătuna, Premiul II – Simina Croitoru şi Stanca Manoleanu, Premiul III – Laurenţiu Penea şi Alexandra Amariei. Premiul special, oferit de violonistul George Dudea a revenit duo-ului Raluca şi Andrei Ciobanu. Premiul publicului a fost obţinut de formaţia de pe primul loc. Cu consternare am aflat în seara concertului de deschidere că sponsorul pe care l-am promovat în ultimii ani şi care urma să ofere un premiu special laureaţilor cu premiul I, constând din realizarea unui CD şi să asigure înregistrarea concertelor din festival pentru arhiva noastră – Studioul Sysound –, ne-a părăsit. Aşa se face că Premiul  Sysound nu a mai fost acordat şi această ediţie a festivalului a rămas înregistrată doar pe DVD, din păcate nu la cel mai bun nivel din punctul de vedere al sunetului. La festivitatea de premiere s-a păstrat un moment de reculegere în memoria profesoarei Gerda Türk, cea care a avut o contribuţie esenţială în iniţierea şi desfăşurarea ediţiilor precedente ale Concursului Mozart.

Simpozionul din 6 decembrie a avut ca temă Filonul baroc în creaţia mozartiană şi a reunit comunicările susţinute de Francisc László, Elena Şorban, Bernadette Czumbil şi Adriana Bera.

Concertele camerale au fost axate în principal pe repertoriul pentru instrumente de suflat. Flautistul maghiar János Bálint a fost protagonistul a două dintre aceste concerte, în care, alături de cvartetele Arcadia şi Transilvan, a prezentat integrala cvartetelor cu flaut de Mozart. Concertul din 9 decembrie, în care s-au prezentat divertismente pe teme din opere de Mozart şi Cvintetul în Mi bemol major KV 452 pentru suflători şi pian, a fost prefaţat de muzicologul Francisc László şi i-a avut protagonişti pe Adrian Cioban-oboi (care l-a înlocuit pe Bence Haáz, accidentat), Răzvan Poptean şi Aurelian Băcan-clarinet, Gabriel Cupşa-corn, Dávid Máthe-fagot şi Attila Székely-pian. În 11 decembrie Attila Székely a apărut şi împreună cu Adriana Bera într-un program de piese inedite pentru pian solo şi două piane.

Concertul de închidere a reunit pe scena Filarmonicii „Transilvania” trei artişti de excepţie, care au realizat un concert eveniment: dirijorul Ferenc Gábor, flautistul János Bálint şi harpistul Ion Ivan Roncea.

Festivalul, organizat de Societatea Română Mozart în colaborare cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Filarmonica de Stat „Transilvania” şi firma Addveritas s-a desfăşurat din nou sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucureşti. Ediţia din acest an a festivalului a beneficiat pentru prima dată de subvenţii atât  din partea Consiliului Judeţean Cluj, cât şi a Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca. Ne bucurăm că autorităţile locale au înţeles să sprijine la unison această manifestare devenită tradiţională în peisajul cultural clujean. Mulţumim sponsorilor care şi-au făcut un obicei din sprijinirea Festivalului Mozart – Agus, Hotel Agape, Almetal, Editura Bärenreiter (Kassel-Basel-London-New York-Prag), Echipot, Forumul Cultural Austriac, Konzert, Piane Lorand, Rotary International, S&T, Şemineu Construct, Wens Tour –, precum şi celor care pentru prima dată au contribuit la realizarea lui, cum este cazul firmei de cosmetice Gerocossen sau a farmaciei Agat. Adresăm de asemenea mulţumiri doctorului Paal Bentsen, cel care a oferit pentru al treilea an consecutiv o bursă unui student cântăreţ de la Academia de Muzică din Cluj, pentru a studia la Mozarteum Sommerakademie din Salzburg. În vara lui 2008 a beneficiat de această bursă studenta Iolanda Covacinschi.

Anul 2008 a fost marcat şi de evenimente dureroase. Unul dintre membrii fondatori ai SRM, pianista şi pedagoga de excepţie Gerda Türk a plecat dintre noi după o grea suferinţă.  La scurt timp a urmat-o şi mama ei, deasemenea membră SRM, doamna Anneliese Herbert. Dumnezeu să le odihnească!

S-au înscris noi membri: Petruţa Maria Măniuţ, Lucia Cristina Măniuţ, Miriam Marinescu, Ludmila Sfrînceanu, Cristina Elena Cornea, Pap Orsolya, Lidia Muscan, Carmen Kelerman.

Cotizaţia membrilor pe anul 2009 va fi de 30 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 15 lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizaţia rămâne 25 USD sau 25 EURO.

Vă adresăm un călduros LA MULTI ANI şi vă aşteptăm cu drag la următoarea ediţie a Festivalului Mozart, care va avea loc la Cluj în perioada 4-11 decembrie 2009. Întrucât anul 2009 este An Internaţional Haydn, veţi avea ocazia să urmăriţi un festival Mozart-Haydn, în care, pe lângă concertele simfonice şi camerale, se va desfăşura şi un concurs dedicat triourilor cu pian de Mozart.

Cu cele mai bune gânduri

Adriana Bera

preşedinte