Societatea Română Mozart aniversează 25 de ani de la înființare

În 1991 ia fiinţă la Cluj Societatea Română Mozart, prima Societate Mozart din ţările fostulului bloc comunist. În acelaşi an este afiliată la Fundaţia Internaţională Mozarteum. Muzicologul Francisc László, profesor la Academia de Muzică din Cluj este numit preşedinte. Societatea are ca scop statutar cultivarea operei şi memoriei lui Mozart în România. Principala sa activitate este organizarea, în fiecare an, a unui festival muzical internaţional, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, în preajma datei morţii marelui compozitor (5 decembrie). Festivalul durează o săptămână şi este organizat în parteneriat cu Filarmonica „Transilvania” şi Academia de Muzică din Cluj. El cuprinde concerte simfonice şi camerale, concursuri de interpretare, concursuri de muzicologie, simpozioane, conferinţe, cursuri de măiestrie şi, uneori, spectacole de operă. Primul festival s-a desfăşurat în decembrie 1991. În 2015 a avut loc cea de a 25-a ediţie.

În cadrul festivalurilor s-au interpretat aproape 200 de lucrări mozartiene, unele pentru prima dată în România – operele Idomeneo, La clemenza di Tito, Zaide, La finta giardiniera, sau lucrări vocal-simfonice ca Missa Trinitatis sau versiunile completate de Robert Levin ale Requiemului şi Missei în do minor. Alături de acestea au fost prezentate în primă audiţie şi lucrări contemporane inspirate de muzica lui Mozart.

De-a lungul anilor, Festivalul s-a bucurat de prezenţa unor artişti şi ansambluri de renume internaţional: Robert Levin, Malcolm Bilson, Nicholas McGegan, Jaap Schröder sau Jörg Widmann. Un moment cu totul special l-a constituit prezenţa unui grup de muzicieni din cadrul orchestrei Camerata Salzburg în festivalul din 2012, în care a fost omagiat Sándor Végh, la împlinirea a 100 de ani de la naştere.

În 1992, la cea de a doua ediţie a festivalului, a fost introdus în program un concurs de interpretare, structurat pe 5 discipline, câte una pe an – pian, duo vioară-pian, trio cu pian, canto, cvartet de coarde. Printre laureaţii concursului se numără pianistul Vlad Iftinca, membru al colectivului Operei Metropolitan din New York, cvartetul Arcadia, câştigător al concursurilor de la Hamburg, Londra (Wigmore Hall) şi Osaka, sau pianista Aurelia Vişovan, laureată a mai multor concursuri internaţionale.

Începând din 2010, în programul festivalului a fost introdus şi un concert pentru copii, care se bucură de un deosebit succes.

Un loc aparte în istoria SRM îl ocupă relaţia cu Internationale Stiftung Mozarteum şi cu societăţile Mozart afiliate acesteia, în mod special cu Sächsiche Mozart Gesellschaft, cu care am dezvoltat o frumoasă colaborare. Reprezentanţii Internationale Stiftung Mozarteum, Dr. Ulrich Leisinger şi doamna Franziska Förster au fost prezenţi la Cluj cu prilejul celui de al 25-lea Festival Mozart organizat de SRM, în decembrie 2015.

Printre membrii de onoare ai SRM se numără mari muzicieni, precum şi diplomaţi sau oameni de afaceri: Sándor Végh, dr. Friedrich Gehmacher, Robert D. Levin, Jaap Schröder, Franz Streuber, ambasadorii Austriei dr. Christoph Parisini şi dr. Christian Zeileissen

Societatea Română Mozart împlineşte în acest an 25 de ani de existenţă şi, în ciuda dificultăţilor financiare pe care le-a întâmpinat în decursul anilor, continuă cu succes să-şi exercite menirea – aceea de a promova muzica lui Mozart în România.